"That's one small step for man, one giant leap for mankind"

Detta inlägg är dedikerat till er som behöver tas ner på jorden för att fatta att ni inte är större eller präktigare än någon annan. Om inte det här får er att inse er ringa storlek är ni hopplöst förlorade…
Passar ni inte in på den beskrivningen kan ni ju bara läsa för nöjes skull! ;D 

Jag antar att du är en normaltstor människa, ca 170cm lång. Du bor antagligen i en ort eller i en stad. Din stad är bara en av flera hundra i Sverige.

Vårt avlånga land är ungefär 157 mil långt. Om du skulle gå i normal takt skulle det ta dig nära på 260 timmar att gå från norr till söder. Väg nu in att jorden har ca 200 länder, och Sverige är ett land med ganska liten storlek. Sverige utgör faktiskt bara 0,088% av jordens totala area.

 

Följer du ekvatorns väg runt jorden hamnar slutlängden på 40 075km. Om man hade placerat ut personer av din längd vilket jag antog är cirka 170 cm hade det krävts 23 573 529 personer för att täcka denna sträcka. Jordens radie är 6371 km, vilket innebär att man kunnat gräva ett hål fyra gånger Sveriges längd innan man når jordens mitt. Det hade tagit dig ca 43 dygn om du gått från jordytan in till mitten. Detta förutsätter att du inte pausar under hela vandringen.

 

Jorden är en av nio planeter i vårt solsystem (medräknat att Pluto är en planet). Av dessa är den största planeten Jupiter, en planet som har en massa 318 ggr större än Jordens. Jupiter har en volym som rymmer 1321 Jordar. Jupiters avstånd till solen är drygt 5AE. En AE (Astronomisk Enhet) motsvarar 150 miljoner kilometer.

 

Icke att förglömma ligger Pluto längst ut i vårt solsystem, ett avstånd på 39 AE från solen. Pluto ligger alltså 5850 miljoner kilometer från solen.

 

Den stjärna som ligger närmast oss bortsett från solen heter Alfa Centauri och ligger 4 ljusår ifrån oss. Ett ljusår är 63 241 AE, eller 9 486 150 000 000 km (ca 9,49 biljoner km).

 

Solen är dessutom bara en stjärna i vår galax, Vintergatan. Totalt sett innehåller Vintergatan cirka 400 miljarder stjärnor. Varje stjärna har möjligheten att ha ett eget solsystem, vilket många har, det vill säga att varje stjärna har möjligheter till planeter med liv på. Vår närmsta galaxgranne är Andromedagalaxen, en galax på ett avstånd av ca 2,2 miljoner ljusår. Andromedagalaxen är det sista objekt som går att se med blotta ögat.

 

Andromedagalaxen och Vintergatan är bara två av cirka 30-40 galaxer i en grupp som kallas den lokala galaxhopen. Denna galaxhop är mellan 5-10 miljoner ljusår rakt över. 

Du är alltså ungefär 2,24* 10-15  % av den lokala galaxgruppens storlek.

 

Detta är dock inte det största. Vår lokala galaxhop är bara en pytteliten del av alla galaxer som faktiskt finns, gemensamt kallade en superhop av galaxer. Den innehåller tiotusentals galaxer av varierande storlek, vissa större än vår. En superhop är flera hundratals miljoners ljusår i utbredning.

 

Till råga på det så påstås universum vara oändligt. Att ens tro att vi skulle vara de enda varelserna i universum är absurt enligt mig.

 

Tänk vad mycket outforskat det finns. Och vi tyckte det var ett stort steg när den första människan satte foten på månen...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0